‘Ziekenhuizen kunnen onmogelijk aan alle regels voldoen’

 In Uncategorized

Er zijn meer dan tweeduizend richtlijnen en eisen in de ziekenhuiszorg en per maand komen er vijftien bij. Bestuurders kunnen niet aan al deze eisen voldoen en ontwikkelen een defensieve bestuursstijl.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Louise Blume. Zij verdedigt haar proefschrift op 1 november 2017 in Tilburg.

Toezichthouder

Niet alleen is het aantal richtlijnen in de ziekenhuiszorg groot, ook vinden in hoog tempo wijzigingen plaats, blijkt uit het onderzoek van Blume. Ziekenhuisbestuurders zien vaak door de bomen het bos niet meer, terwijl ze wel worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor de naleving van richtlijnen en andere kwaliteitseisen. Zij worstelen daardoor met vragen als: welke richtlijnen moeten voorrang krijgen en waar kan ik door de toezichthouder op worden aangesproken?

Echt toepassen

Louise Blume concludeert dat er behoefte is aan een infrastructuur voor het bijhouden en prioriteren van externe eisen. Want er blijkt geen centrale plaats te zijn waar alle richtlijnen worden ontsloten, waar versiebeheer plaatsvindt en van waaruit systematische communicatie over wijzigingen wordt gedaan. Verder adviseert ze om toezicht en handhaving te focussen op een beperkt aantal geprioriteerde kwaliteitseisen, die dan ook écht moeten worden nageleefd.

 

Recente artikelen

Laat hier uw bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact met ons op

Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt
Combi-msb kan fiscaal ondernemerschap